Geri dönGeri dön

CAM ESERLER MÜZESİ

Camın tarihçesi MÖ 3500’lü yıllara dayandığı günümüzde sergilenen cam eserlerden bilinmektedir. Bulunan ilk eserler cam boncuklardır.

ABD’de bulunan Corning Musem of Glass, bahse konu olan cam boncuklara ev sahipliği yapmaktadır. Cam eserlerle ile ilgili müzeler ülkemizde de bulunmaktadır. Gaziantep’te bulunan Arkeolojik Medusa Cam Müzesi ve Eskişehir’de Modern Cam Sanatları Müze’leri öne çıkan müzelerdendir.

Gaziantep Medusa Cam Müzesi’nde de antik çağlara ait cam boncuklardan sergilenmektedir. Cam boncuklara ek olarak, cam koku şişeleri, cam sürahiler ve cam takılar da sergilenmektedir.

Eskişehir’de ise Çağdaş Cam sanatları müzesinde cam sanatçılarının eserleri sergilenmektedir. Müzede farklı ülke sanatçılarının eserlerine de yer verilmiştir.

Camdan eserleri görmek istediğimizde İstanbul’da bulunan Sadberk Hanım Müzesi de koleksiyonunda bulunan önemli cam eserler ile karşımıza çıkmaktadır. Müzede bulunan cam eserler MÖ 6. Yüzyıldan Roma dönemi eserlerinden başlar ve 10. Yüzyıl İran ve Osmanlı döneminden de objeler bulmak mümkündür.

Tarihi antik çağlara uzanan cam günümüzde gıda, kozmetik, ilaç içecek ambalajı olarak en sürdürülebilir ambalaj tipi olduğunu kanıtlamaktadır.